De bron van ons hout

In Udenhout bevindt zich niet alleen het productiebedrijf van onze tafels. Ook de leverancier van het hout dat we gebruiken komt ervandaan.

Houthandel J.C. van de Voort staat bekend om de strenge selectie van houtsoorten. We spreken eigenaar Pepijn van de Voort over de kenmerken van het hout dat zijn bedrijf levert aan ØDE.

Pepijn: “In de Nederlandse meubelindustrie wordt gebruikgemaakt van circa tien verschillende houtsoorten. Het team van ØDE ging daarom samen met ons op zoek naar een houtsoort -en bewerking die past bij de tafeldesigns. Europees eikenhout en Amerikaans notenhout voldeden hieraan.”

luchtfoto van een bos met verschillende groene en geel gekleurde loofbomen - ODE Design

Fineer of massief eikenhout?

“Eikenhout is uitermate geschikt voor de productie van eettafels, zowel fineer als massief. In de meubelindustrie wordt veelvuldig gekozen voor fineer. Een keuze die de prijs van een product aantrekkelijk maakt, maar ook een keuze die op de lange termijn minder duurzaam is. Fineer raakt namelijk snel (zichtbaar) beschadigd en is eigenlijk onherstelbaar. Dat zorgt ervoor dat een tafel van fineer doorgaans sneller wordt vervangen, wat de levensduur verkort.

Bij massief hout kun je een beschadiging daarentegen wel relatief eenvoudig repareren. Onder meer door te lijmen, weg te poetsen of schuren. Hierdoor heeft een tafel van massief eikenhout een lange levensduur. Dit laatste maakt het product dan ook duurzaam.”

MASSIEF EIKENHOUT IS ONTZETTEND DUURZAAM: HET VRAAGT WEINIG ONDERHOUD EN EEN EVENTUELE BESCHADIGING IS VAAK HERSTELBAAR.

Pepijn van de Voort

Eigenaar Houthandel J.C. van de Voort

Selectie en bewerking
van hoogwaardig hout.

“Bij de selectie van het hout letten we er allereerst op of een plank recht is. Ook de zogenoemde natuurlijke ‘draad’ (lees: tekening van het hout) moet relatief recht zijn. Als iets krom uit de droogkamer komt, gebruiken we dat enkel en alleen voor ‘korte verwerkingen’ van het hout. Denk aan kleinere meubels, waarbij geen lange planken nodig of zichtbaar zijn.

In totaal zijn er tien verschillende sorteringen waarin wij het hout graderen: van noestvrij tot levendig. ØDE gebruikt de hoogste sortering voor de productie van hun tafels.”

Massief eikenhout - ODE Design

Voordelen van
massief eikenhout.

“Eikenhout is dermate neutraal dat het overal past, zeker als je weet dat het materiaal eenvoudig te kleuren is. Wat kleur, tekening, lengte en beschikbaarheid betreft, kun je er dan ook alle kanten mee op. Je kunt het roken, maar ook kleuren met olie, lak of beits.

Doordat er gigantisch veel eikenhout wordt geproduceerd in zowel Nederland, Europa als Amerika is er in deze houtsoort enorm veel keus in diktes, lengtes en sorteringen. Van een stukje papier tot eettafel: eikenhout is een enorm veelzijdige en duurzame houtsoort, want er wordt niets verspild!”

“Voordat we het juiste type hout hadden gevonden voor ØDE, hebben we het een en ander uitgeprobeerd. Zo probeerden we eerst of we tafels konden maken uit één dwarsdoorsnede van een boomstam. Deze optie viel echter snel af door de oneffenheden in het hout, zoals noesten. Daarom zijn we vrij snel overgestapt op halffabricaten. Dat houdt in dat we de voorselectie doen en de planken op voorhand lijmen.”

Door gebruik te maken van hout uit een geselecteerde bundel, kunnen de tafels geproduceerd worden met zo min mogelijk oneffenheden. Uiteraard bestaat er voor liefhebbers van ruwer hout wel de mogelijkheid om op maat het gewenste tafeldesign te bestellen

De Stijl table by Julius Taminiau Architects - ODE Design

Amerikaans notenhout
versus Europees eikenhout.

“In tegenstelling tot Europees eikenhout is Amerikaans notenhout een stuk moeilijker verkrijgbaar. Dit komt doordat slechts 30% van het hout geschikt is voor een tafel – iets dat het selectieproces bemoeilijkt. Daarnaast heeft noten meer natuurlijk gebreken die je niet zomaar kunt repareren, zoals scheuren en noesten. Bij eikenhout is zo’n gebrek wel eenvoudiger te bewerken.

De reden dat wij (in samenspraak met ØDE) gebruikmaken van Amerikaans notenhout is de ontzettend mooie, kenmerkende vlamtekening. In tegenstelling tot Europees notenhout is de Amerikaanse variant bovendien donkerder van kleur en beschikbaar in bredere delen.”

Otoko table by Atelier Francine Broos - ODE Design

Eettafels van hoge kwaliteit
en laagdrempelig onderhoud.

De ØDE-tafels worden vervaardigd uit Europees eikenhout (Otoko, Josei, Rhythm) en Amerikaans notenhout (De Stijl). Bij alle tafels maken we gebruik van hoogwaardige lakken voor de afwerking. Op de afzonderlijke productpagina’s vind je meer informatie over de mogelijkheden in kleuren per tafeldesign.

Europees eikenhout:
Het kleuren van bepaalde onderdelen in onze eikenhouten tafels gebeurt door deze te roken met een combinatie van looizuur (een zuur dat van nature alleen aanwezig is in Europees eikenhout) en ammoniak. Hieraan wordt het hout voor een bepaalde periode blootgesteld, waardoor deze de gewenste kleur krijgt. Het voordeel van roken is dat de houtkleur enkele millimeters in het hout doordringt. Dat is niet alleen handig bij de nabewerking, maar ook bij het herstellen van eventuele beschadigingen tijdens het gebruik.

Eikenhout wordt vaak geolied. Toch hebben wij ervoor gekozen deze af te werken met een lak. Een gelakte tafel heeft namelijk amper onderhoud nodig – zo nu en dan een vochtige doek om het oppervlak vetvrij te houden volstaat. Daarnaast zorgt een lak ervoor dat er veel minder snel vlekken ontstaan. Een geoliede tafel daarentegen moet circa twee keer per jaar opnieuw worden geolied om zijn uitstraling te behouden.

Amerikaans notenhout:
Het notenhout dat we gebruiken voor De Stijl tafel wordt eveneens gelakt met een hoogwaardige lak. Hiervoor werken we met een lage glansgraad – een ultramatte lak. Vervolgens is het onderhoud ervan zeer eenvoudig: een natte vochtige doek met een neutraal schoonmaakmiddel zijn afdoende.

Nieuwsgierig naar onze tafels,
materialen of afwerkingen?

Neem contact op of plan een bezoek aan onze showroom op een historische locatie aan de rand van Udenhout.

NEEM CONTACT OP

Meer ØDE
stories.