Blog: Generaties vakmanschap binnen handbereik

Kennis van bewerking, techniek en software komen samen in iedere ØDE-tafel. Het bewezen vakmanschap is te danken aan een Udenhouts familiebedrijf met een historie die teruggaat tot 1754.

Timmerfabriek J. van de Plas is de plek waar iedere ØDE-tafel met grote zorg wordt geproduceerd, van begin- tot eindproduct. Het Udenhoutse timmerbedrijf is een begrip in de regio, maar wordt ook nationaal geroemd om kwalitatief hoogwaardige houtbewerking en restauraties.

Co-founder en director of craftsmanship bij ØDE, Rolf van de Plas staat er aan het roer en deelt zijn verhaal.

MET EEN STERKE COMBINATIE TUSSEN TRADITIONELE AMBACHT EN MODERNE TECHNIEKEN IS HET BEDRIJF KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Rolf van de Plas

Co-Founder & Director of Craftsmanship ØDE design.

Anno 2022 staat co-founder en director of craftsmanship bij ØDE, Rolf van de Plas alweer achttien jaar – als achtste opeenvolgende generatie – aan het roer van de timmerfabriek. Met een sterke combinatie tussen traditionele ambacht en moderne technieken heeft Rolf het bedrijf ondertussen klaargestoomd voor de toekomst.

Op de foto: Co-founder en Director of Craftsmanship bij ØDE, Rolf van de Plas en zijn vader Jeff van de Plas. Fotografie: Marjolein Ansink.

Jong geleerd, oud gedaan
én vice versa.

Dat Rolf het stokje van zijn vader heeft overgenomen was niet zo vanzelfsprekend als bij zijn voorgangers. Met een achtergrond als marketeer duurde het wat langer voor hij definitief besloot het familiebedrijf over te nemen. In 2005 was de tijd rijp. Met welgeteld drie ambachtslieden en een handvol apparaten werd elke restauratieopdracht tot in perfectie uitgevoerd.

De vakkennis van deze mensen was – en is ook nu nog steeds – goud waard wat Rolf betreft: “Nog altijd staan de machines van onze oude werkplaats op de vloer én kan de nieuwe aanwas er ook goed mee overweg. Enorm waardevolle kennis die ze hebben opgedaan bij de oudere generatie vakmensen.”

CNC-machine - Timmerfabriek J. Van de Plas

Met modernisering
het roer om.

De tijd van werken met klassieke houtbewerkingsapparatuur -en instrumenten is zeker niet voorbij als het aan Rolf ligt: “Met onder meer een pennenbank, kettingfrees, cirkelzaag en nog wat ander klassiek gereedschap kunnen onze medewerkers uit de voeten met de meest bewerkelijke opdrachten. Denk aan de restauratie van exclusieve historische of monumentale panden, kerken en kastelen. Zolang het om hout gaat, weten wij er raad mee.”

Toch kon een moderniseringsslag niet achterwege blijven. Middenin de crisis, in 2012, breidde Rolf het machinepark uit met een CNC-machine. CNC staat voor computer numerical control – een geavanceerde computergestuurde machine. Ondertussen staan er in totaal drie CNC-machines, waardoor het hele productieproces nog verder geautomatiseerd kon worden.

Bij Van de Plas is er veel kennis over het verwerken van massief hout via CNC-techniek. “Iets dat uniek is in Nederland. Deze machines zijn doorgaans ingericht voor massaproductie, standaard profileringen en plaatmateriaal. Wij hebben echter juist onze specifieke kennis van ambachtelijke verbindingen en materialen vertaald naar eigen CNC-programmatuur. Een ambitie die wel de nodige inspanning vergde.”

Dankzij de CNC-techniek is het esthetisch timmerwerk betaalbaar en kan Van de Plas ook particuliere klanten blijven bedienen die een fraai stukje kozijn in de gevel wensen.

AAN IEDERE ØDE-TAFEL ZIT HANDWERK OM DE TRADITIONELE PUNTJES OP DE 'I' TE ZETTEN.

Rolf van de Plas

Co-Founder & Director of Craftsmanship ØDE design.

Samenwerking tussen
Van de Plas en ØDE.

De CNC-techniek wordt niet alleen toegepast bij kozijnen en andere eerdergenoemde objecten. Ook bij de productie van alle designs voor ØDE komt de CNC-machine eraan te pas. Rolf kijkt in zijn rol vooral vanuit een technisch standpunt naar de ØDE-tafels en dat is eigenlijk ook hetgeen wat het voor hem bijzonder maakt.

“Met onze beheersing van zowel oude als moderne technieken zijn we op zoek gegaan naar authentieke verbindingen. Ook ben ik erg te spreken over de houtsoorten die we gebruiken bij de productie. Dat geeft mij gewoon telkens een kick als ik naar een tafel kijk.

Dat we in onze fabriek de houtsoorten selecteren die we geschikt vinden voor ØDE en op basis daarvan de benodigde technieken vakkundig combineren. Uiteindelijk komt er altijd handwerk aan te pas om de traditionele puntjes op de ‘i’ te zetten.”

Nieuw vervangt
oud nooit.

Het essentiële handwerk bewijst des te meer dat traditioneel timmerwerk een ambacht is die is gebouwd op eeuwenoude vakkennis. Rolf vindt het daarom prachtig dat oud en nieuw hierin zo goed samengaan en elkaar zelfs versterken.

Dat het timmerbedrijf klaar is voor de toekomst mag duidelijk zijn. Opdat er nog vele generaties mogen volgen.

 

Meer weten over de historie van Timmerfabriek J. Van de Plas? Lees hier een artikel dat er uitgebreider op ingaat.

Meer ØDE
stories.